Olena Plančak-Sakač

Ime i prezime: Olena Plančak-Sakač

Datum rođenja: 8. 05. 1961.

Mesto rođenja: Ruski Krstur

E-mail adrese: [email protected]

Web prezentacija:

Članstvo u Društvu (godina prijema u članstvo): 2018.

Funkcije u Društvu: član Nadzornog odbora

Članstvo i funkcije u drugim profesionalnim udruženjima:

Životopis (do 500 karaktera): Olena Plančak-Sakač rođena u Ruskom Krsturu 1961. godine, a u Novom Sadu živi od 1979. godine, gde je završila Filozofski fakultet, studijsku grupu Jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik 1987. godine. Od 1988. godine radi u NIU „Ruske slovo“ na poslovima lektora, zatim novinara, a od 2000. godine do danas na mestu urednika rubrike za kulturu i obrazovanje. Četiri godine je uređivala dodatak za književnost „Literaturne slovo“, bila je član konkursnih komisija za izbor najboljih drama koje je raspisivala NIU „Ruske slovo“, kao i recenzent u ocenjivanju knjiga. Piše literarnu i pozorišnu kritiku, poeziju i prozu. Svoje radove je objavljivala u „Ruskom slovu“, „Svetlosti“, „Literarnom slovu“, „Novoj misli“, „Dnevniku“, „Tragu“, „Svitku“, „Studia Ruthenica“ i u slovenačkom e-časopisu „Provinca“. Krajem 2016. godine objavljena joj je knjiga  na rusinskom jeziku „Šitko“/„Sito“ književnih kritika u NVU „Ruske slovo“ Novi Sad. 2018. godine objavila knjigu Veceй od bešeci, intervюi/ Više od razgovora, intervjui.

Obrazovanje (stečeno zvanje): prof. Jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika

Objavljena dela (naslov, izdavač, godina prvog izdanja): „Šitko“’/„Sito“, književne kritike (na rusinskom jeziku), NVU „Ruske slovo“, 2016.

Nagrade i priznanja (ime nagrade ili priznanja i godina): Druga međunarodna nagrada u Bugarskoj, u Melniku, za poeziju, Književna nagrada „Mikola M. Kočiš“ časopisa „Švetlosc“ , za književne kritike, koja se dodeljuje bijenalno, za 2016/2017. g.