Browsing Date

septembar 2020

Vesti

Uručene nagrade “Teodor Pavlović” Zoranu Đeriću i Đorđu Kadijeviću

17. septembra 2020. • By

Nagrada “Teodor Pavlović” za najbolju knjigu pripala je dr Zoranu Đeriću za knjigu “Celuloidna književnost: književnost i film”, dok je nagradu za životno delo dobio reditelj, likovni kritičar i teoretičar Đorđe Kadijević. Manifestacija je održana u Novom Miloševu u organizaciji Banatskog kulturnog centra.Nagrada “Teodor Pavlović” za najbolju knjigu pripala je dr Zoranu Đeriću za knjigu “Celuloidna književnost: književnost i film”, dok je nagradu za životno delo dobio reditelj, likovni kritičar i teoretičar Đorđe Kadijević. Manifestacija je održana u Novom Miloševu u organizaciji Banatskog kulturnog centra.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

ŽIVOT U IZMAGLICI TRAJANJA Geograf koji mapira pisce

17. septembra 2020. • By

Kritičari i esejisti su duševni putopisci knjiga zagledani u Vavilonsku kulu napisanih svezaka.

Neko bi ih uporedio sa geografima koji mapiraju pisce i potpisane im naslove bibliotečki uknjižene kojekude. Neki bi im dali uporednik seizmografa u procepu zatečene psihe. Ima i onih kojima nije strano da u esejisti vide manitog geologa u potrazi za zlatom i arheologa zatečenog kako ispod naslovne naslage raščlanjuje rečenične nanose. Svi ti maštari i fantaste mogu biti u pravu ako im biva jasno da kritik i esejist, nad pročitanom knjigom, razjašnjava piščev snohvat sebi samom uz namensko sočinjenije posvećeno čitaocu.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Održana godišnja Skupština Društva novosadskih književnika

5. septembra 2020. • By

Dana 5. septembra 2020. od 18h održana je godišnja Skupština Društva novosadskih književnika u Maloj sali Matice Srpske. Predsednik Nenad Šaponja je govorio o radu, projektima i projektnim aktivnostima DNK u ovoj i narednim godinama uz poštovanje epidemiološke situacije. Primljeni su novi članovi, redovni: Sunčica Radulović Torbica, Igor Mirović i Nikola Šanta. Počasni: Boris Lazić, Vladimir Pištalo i Mario Liguori.