Browsing Date

септембар 2020

Вести

Уручене Награде „Теодор Павловић” Зорану Ђерићу и Ђорђу Кадијевићу

25. септембра 2020. • By

Награда „Теодор Павловић” за најбољу књигу Зорану Ђерићу и Награда „Теодор Павловић” за животно дело редитељу, ликовном критичару и теоретичару Ђорђу Кадијевићу уручене су у Банатском културном центру.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

Уручене награде “Теодор Павловић” Зорану Ђерићу и Ђорђу Кадијевићу

17. септембра 2020. • By

Награда “Теодор Павловић” за најбољу књигу припала је др Зорану Ђерићу за књигу “Целулоидна књижевност: књижевност и филм”, док је награду за животно дело добио редитељ, ликовни критичар и теоретичар Ђорђе Кадијевић. Манифестација је одржана у Новом Милошеву у организацији Банатског културног центра.Награда “Теодор Павловић” за најбољу књигу припала је др Зорану Ђерићу за књигу “Целулоидна књижевност: књижевност и филм”, док је награду за животно дело добио редитељ, ликовни критичар и теоретичар Ђорђе Кадијевић. Манифестација је одржана у Новом Милошеву у организацији Банатског културног центра.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

ЖИВОТ У ИЗМАГЛИЦИ ТРАЈАЊА Географ који мапира писце

17. септембра 2020. • By

Критичари и есејисти су душевни путописци књига загледани у Вавилонску кулу написаних свезака.

Неко би их упоредио са географима који мапирају писце и потписане им наслове библиотечки укњижене којекуде. Неки би им дали упоредник сеизмографа у процепу затечене психе. Има и оних којима није страно да у есејисти виде манитог геолога у потрази за златом и археолога затеченог како испод насловне наслаге рашчлањује реченичне наносе. Сви ти маштари и фантасте могу бити у праву ако им бива јасно да критик и есејист, над прочитаном књигом, разјашњава пишчев снохват себи самом уз наменско сочињеније посвећено читаоцу.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

Одржана годишња Скупштина Друштва новосадских књижевника

5. септембра 2020. • By

Дана 5. септембра 2020. од 18h одржана је годишња Скупштина Друштва новосадских књижевника у Малој сали Матице Српске. Председник Ненад Шапоња је говорио о раду, пројектима и пројектним активностима ДНК у овој и наредним годинама уз поштовање епидемиолошке ситуације. Примљени су нови чланови, редовни: Сунчица Радуловић Торбица, Игор Мировић и Никола Шанта. Почасни: Борис Лазић, Владимир Пиштало и Марио Лигуори.