Browsing Date

decembar 2020

Vesti

Nova priča Novog Sada

29. decembra 2020. • By

Na novoj manifestaciji “Nedelja novosadskih pisaca” koju je tokom protekle nedelje u on lajn formatu priredilo Društvo novosadskih književnika, u saradnji sa Gradskom bibliotekom u Novom Sadu, juče je predstavljena i poslednja, peta knjiga objavljena u izdanju ovog Društva.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Selimir Radulović, laureat nagrade „Milan Bogdanović”: Dva načina pisanja

29. decembra 2020. • By

Selimir Radulović se izdvaja među našim aktuelnim kritičarima time što piše o knjigama autora koje svojom pojavom predstavljaju datum u našoj aktualnom književnom stvaralaštvu, o autorima koji su i sami datum u istoj, posvećujući im tekst koji i sam takvo obeležje zavređuje i ostvaruje, smatra žiri (Srba Ignjatović, Zoran Hr. Radisavljević i Dušan Stojković, predsednik) koji je doneo odluku da  nagrada „Milan Bogdanović“ za najbolju književnu kritiku 2020. bude dodeljena Selimiru Raduloviću za tekst: „Srpski nacionalni i kulturološki priručnik“ (o knjizi Istraga predaka Ivana Negrišorca), objavljen u nedeljniku Pečat, br. 607, 21. februara 2020.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

KNJAŽEVAČKO ZLATNO RUNO“ POPU D. ĐURĐEVU

17. decembra 2020. • By

Nagrada „Knjaževačko zlatno runo“, koju u okviru Manifestacije dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice“ dodeljuje Narodna biblioteka “Njegoš” za doprinos stvaralaštvu za decu i razigranom detinjstvu, 2020. godine pripala je književniku Popu D. Đurđevu.

Pop D. Đurđev saradnik je knjaževačke biblioteke od 2014. godine. Na Manifestaciji dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice“ prisutan je od njenog osnivanja 2016, a od 2018. rukovodi Bibinim čarobnim ateljeom u kom podučava i inspiriše srednjoškolce na stvaranje vizuelne poezije.

Pored višegodišnje saradnje, pisca za decu Popa D. Đurđeva i knjaževačke bibliotekare povezuje zajednička ideja, sveprisutna na “Čarobnim policama” i u knjaževačkoj biblioteci – „da svet deci bude bolji“.
Narodna biblioteka „Njegoš“