Вести

Ђорђу Сладоју “Извиискра Његошева”

20. фебруара 2020. • By

НОВИ САД: Песнику Ђорђу Сладоју уручено је признање “Извиискра Његошева”, за целокупно песничко дело а поводом књиге “Занатски дом”, у издању новосадске “Православне речи”, на свечаности у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Одлуку о признању Сладоју, који је седми лауреат по реду, донео је жири у саставу Јован Делић, Милутин Мићовић, Ранко Поповић, Драган Станић и Драган Хамовић.

Поезија Ђорђа Сладоја не прикрива ни своје претке ни савремене сроднике, а опет је својствена себи, исповеда своју живљену малу човечанску историју, као честицу велике приче о припадајућем народу и још веће приче о човеку уопште. У тој лирској повесници коју и даље испреда, дао је лирски обол своме све пустијем завичају жестоке лепоте, у речима и сликама и тегобама, својим одласцима и сеобама вољним и невољним, о неснађеној свакидашњици пре и после, о надањима и безнађима. Тврдокорно одан постојбини вуковског и његошевског језика и предања, његовим ликовима и дивљим топонимима, достојним и болним сећањима личним и заједничким, Сладоје и своју лирску тугу и горчину блажи добростивим осмехом или јача иронијским бодљама у сопствено месо, наводи се у образложењу жирија.

Захваљујући се на „Иyвиискри”, Сладоје је указао да се обрадовао награди која носи име највећег српског песника, али му је радост умногоме помутило све то што се, нарочито ових дана, дешава српском народу у Црној Гори. „Дичити се Његошевом наградом, а прећутати страдање његовог народа, било би непристојно, па и нечасно, макар ово што ћу рећи звучало и као дневнополитички коментар, али то не може бити јер ни проблем, нажалост, није дневни нити само политички, већ је посреди судбинско питање духовног опстанка српског народа у Црној Гори и целовитости Српске православне цркве, рекао је Сладоје.

Е. Н. Л.