Вести

Владимиру Пишталу уручена награда “Др Шпиро Матијевић”: Жао ми је оних којима књиге нису важне

21. јуна 2024. • By

Једном од најпризнатијих српских прозаиста Владимиру Пишталу данас је у Матици српској уручена Награда „Др Шпиро Матијевић“ за најбољу књигу у 2023. години, коју је добио за роман „Песма о три света” у издању новосадске Агоре.

Како је саопштио председник жирија Иван Негришорац, награђени роман „синтетички је обухватио неколико суштински важних поетичких особености на којима је Пиштало обликовао своју уметност приповедања.” Сложеном структуром романа Песма о три света  добили смо једно изузетно дело као пуни израз ауторовог стваралачког зрења по којем се данас препознају врхунски домети српске књижевности”, став је жирија, у којем су још били и  проф. др Александар Јерков и Селимир Радуловић

Захваљујући се на награди, Владимир Пиштало је најпре подсетио на чињеницу да су др Шпиру Матијевићу – приповедачу, песнику, есејисти, преводиоцу и педагогу, који је трагично страдао у ратом захваћеној Тузли 1993, година – књиге биле важније од његовог живота.

„Душко Радовић је написао: Стиже пролеће. Жао ми је свих оних којима то није важно. Исто бих могао рећи и за постојање књиге. Књига је место сусрета за живота и после живота. Свака књига садржи тајну, нуди аутентичан однос према свету. Књиге су храмови места која нисмо посетили и искуства која нисмо дожовели. Али ипак јесмо. Салмон Рушди је рекао да је бедно стање бића у коме се машта ни за шта не рачуна”, поручио је  Пиштало.

2
Фото: Dnevnik.rs

Свечаним уручењем Награде „Др Шпиро Матијевић” званично је почела  тродневна манифестација посвећена овом српском књижевнику. У њеном наставку данас у 18 часова у Матици српској бити промовисана књига „Пут за Хум” Гојка Ђога, прошлогодишњег лауреата награде, док ће сутра најпре у 12 часова, такође у Матици , бити промовисан Зборник радова са научног скупа, посвећеног Матијевићевом делу, а онда у 19 часова у Архиву Војводине бити отворена изложба икона и старих књига Карловачке богословије.

Манифестација ће бити затворена у недељу, у 19 часова, Свечаном академијом у Српском народном позоришту, на којој ће наступити интерпретаторка етно и духовне музике Даница Црногорчевић и драмски уметник Ненад Јездић. Организатор манифестације је Фондација „Др Шпиро Матијевић”.

М. С.