Browsing Date

jun 2020

Vesti

Bojana Kovačević Petrović: Mladim prevodiocima nedostaje šansa

26. juna 2020. • By

Na jednom predavanju hispanoameričke književnosti, kada smo tumačili poeziju Gabrijele Mistral, uvidela sam nezanemarljive sličnosti u liku i delu čileanske pesnikinje sa Desankom Maksimović i poželela da priredim panel na tu temu. Međutim, da bih ostvarila ovu zamisao, bila mi je potrebna pomoć iskusnijih znalaca, te sam tako zatražila pomoć od dve aposlutne zvezde hispanistike koje su mi odmah pritekle u pomoć: već intervjuisane Silvije Monros i profesorke sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Bojane Kovačević Petrović.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

INTERVJU Selimir Radulović: Pesma kao prasak ćutnje

15. juna 2020. • By

Za Selimira Radulovića, pesnika, esejistu, antologičara, upravnika Biblioteke Matice srpske, u profesionalnom smislu 2019. bila je izuzetna. Njegova knjiga „Dvanaest” u uzdanju Zavoda za udžbenike, ovenčana je nagradama Laza Kostić i Stevan Pešić, predsednik Srbije mu je uručio Sretenjski orden, dok mu je Sveti Sinod SPC dodelio Orden Svetog Despota Stefana Lazarevića.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Objavljena nova pesnička knjiga Vladimira Kopicla: Ples na ostacima jezika

9. juna 2020. • By

„Tu, opušten i pribran na tim još živim zracima kojima uvek je potrebno da dopru, nađu odraz, da se naprosto odbiju, ili dobiju, od onog što ih upije, dodatnu boju, tup sjaj, ponekad uobličenje, bilo šta da se deli dok ovo leto traje a ono leto prestaje”, stihovi su iz pesme „Jun” Vladimira Kopicla, središne u „Potemkinovom kalendaru”, ciklusa koji uz pevanja „Obostrano”, „Mačka”, „Valcer” i „Tri polumolitve + gratis” tvori zbirku „Udaljeni bubnjevi”, upravo objavljenu pod okriljem izdavačke radionice Kulturnog centra Novog Sada.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Venac Laze Kostića Ivanu Negrišorcu

3. juna 2020. • By

SOMBOR – U znak sećanja na Lazu Kostića i dan kada je završio i predao na štampu, po mnogima najlepšu ljubavnu pesmu Santa Maria della Salute, u Somboru je ustanovljena manifestacija Dan Laze Kostića kao i specijalna nagrada i priznanje za pesništvo i doprinos srpskoj književnosti.

PROČITAJ VIŠE