Вести

Венац Лазе Костића Ивану Негришорцу

3. јуна 2020. • By

СОМБОР – У знак сећања на Лазу Костића и дан када је завршио и предао на штампу, по многима најлепшу љубавну песму Санта Мариа делла Салуте, у Сомбору је установљена манифестација Дан Лазе Костића као и специјална награда и признање за песништво и допринос српској књижевности.


Песничка повеља Венац Лазе Костића установљена у знак сећања на најлепшу љубавну песму Санта Мариа делла Салуте додељена је Ивану Негришорцу.

RTV

“Та помисао да је нешто од Лазе дошло и да је то нека врста признања, слушајте, мислим да у српској књижевности мало тога има што има ту тежину. Има још неких награда са именом Лазе Костића и са разлогом и треба да их буде, јер коначно, Лаза је једно велико чудо спрске књижевности али ово ме стварно дирнуло у само срце, тим пре што сам прошле године добио награду за љубавну песму из моје нове књиге, посвећену преминулој супризи, која носи име Ленкин прстен”, рекао је Негришорац.

“Иван Негришорац се, последњих година, издваја својим новим стваралаштвом и запажен је у песничкој јавности Србије јер доноси нови глас и нове теме које су и националне. Оне на својеврстан начин објашњавају многе историјске моменте нашег народа и то на један врли песнички начин”, истакао је др Стојан Бербер, члан жирија за доделу престижне награде.

Манифестацију Дан Лазе Костића, по осми пут, организује УГ Раванградско пролеће и Градска библиотека Карло Бијелицки.

“Имам утисак да је значај ове награде сличан као и значај Лазе Костића у свету поезије и свету књижевности уопште, тим пре што је Лаза боравио 3 године у Сомбору, што је сахрањен овде у Сомбору, добар део његов живота везан је за град Сомбор а ми се трудимо да одржимо ту традицију и на овај дан да обележимо и завршетак песме Санта Мариа делла Салуте и његову последњу књигу поезије објављену 1909. године”, испричала је Наташа Туркић, директорица Градске библиотеке Карло Бијелицки у Сомбору.

Добитник Венца Лазе Костића, Иван Негришорац, књижевник и председник Матице српске објавио је више од 250 критичких, теоријских и књижевноисторијских текстова а његове песму превођене су на дванаест језика.