Вести

Годишње награде КЦВ; Писареву Медаља за животно дело

30. децембра 2021. • By

НОВИ САД: Културни центар Војводине Милош Црњански je и ове године доделио Годишње награде из културе у четири категорије. Свечана додела годишњих награда је уприличена у Свечаном холу Покрајинске владе, а Медаља културе за животно дело, односно, за укупно стваралаштво за 2021. годину припала је књижевнику и новинару Ђорђу Писареву.

У петнаестак књига, романа, приповедака и есеја, овенчаних угледним књижевним наградама, Писарев је оверавао речи критичара, да је књижевност за њега, центар света, езотерично место, брана хипервулгарној свакодневици, стоји у образложењу.

Награда “Искре културе” која се додељује младом уметнику до 35 година, припала је младој новосадској сликарки Гали Чаки, чије је стваралаштво на најрепрезантативнији начин представљало савремену ликовну сцену Војводине, широм света, од Канаде и Јужне Америке до Кине и Јапана.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Медаља културе за мултикултуралност и инттеркултуралност додељена је главној и одговорној уредници часописа “Нови живот”, песникињи и есејисткињи, Зденки Валент Белић, док је Медаља културе за очување културног наслеђа припала Горани Раичевић, ауторки више од 130 научних радова и осам есеја, међу којима је и овогодишња монографска студија “Агон и Меланхолија: Живот и дело Милоша Црњанског”.

Годишње награде Културног центра Војводине “Милош Црњански” састоје се од сертификата, уметничког предмета и новчаног износа.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Лауреатима је награде уручио подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Станисалв Радуловић и тиме указао на подршку покрајинског секретаријата за културу и савременим ствараоцима и КЦВ “Милош Црњански”