Вести

ДОДЕЉЕНЕ ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ВОЈВОДИНЕ „МИЛОШ ЦРЊАНСКИ” Лауреати Мина Петрић, Сава Дамјанов, Михал Харпањ и Драган Станић

18. децембра 2023. • By

Млада драматуршкиња и драмска списатељица Мина Петрић овогодишња је лауреаткиња „Искре културе”, признања које додељује Културни центар Војводине „Милош Црњански” за савремено стваралаштво младом аутору до 35 година.

Медаљу културе за очување културног наслеђа добио је професор емеритус др Сава Дамјанов, књижевни историчар и писац, један од најпризнатијих истраживача језичко–експерименталних слојева у српској традицији, који је својим делом снажно утицао на истраживање, преиспитивање и презентацију српског књижевног наслеђа, али и на савремене књижевне токове.

Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност припала је компаратисти проф. др Михал Харпањ, дугогодишњи професор словачке књижевности и теорије књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, док је Медаљом културе за животно дело, односно за укупно стваралаштво, награђен проф. др Драган Станић, универзитетски професор, песник и књижевни критичар, актуелни председник Матице српске и председник Уређивачког одбора Српске енциклопедије.

Фото: Ondrej Meleg/ Lučić

Свечана додела Годишњих награда биће уприличена у среду, 13. децембра у 18 часова у Свечаном холу Покрајинске владе.

М. С.