Вести

Објављен АЛМАНАХ ПОЕЗИЈЕ ДРУШТВА НОВОСАДСКИХ КНЈИЖЕВНИКА 2020

26. марта 2021. • By

Мада није замишљен као антологија, већ као песничка презентација чланова Друштва новосадских књижевника, Алманах поезије Друштва новосадских књижевника 2020 чини се као песничка репрезентација, не само песника из Новог Сада, него и савременог песништва уопште.

Међу песницима чије су песме објављене у овој књизи налазе се најзначајнија имена сацременог песништва са наших простора. У Алманаху се налази поезија 36 песника, који су сами сачинили избор од, најчешће, пет песама, што укупно чини бројку од око 150 песама, које иду у прилог већ поменутој репрезентативности и указују, пре свега, на велик песнички потенцијал чланова Друштва новосадских књижевника.

У питању су аутори различитих генерација: од најстаријих (1946) до најмлађих (1990). Најбројнији су песници рођени 60-их година. Другим речима, већ афирмисани и награђивани, са препознатљивим опусима и изграђеним поетикама, коју у овом Алманаху стоје једни уз друге, равноправно, симболички раме уз раме, поређани по азбучном реду, са најмање једним заједничким саджаоцем, а то је Нови Сад, град у коме живе и стварају, град који и на овај начин промовишу и уздрижу га високо, на достојанствен песнички пиједестал.