Вести

Роман Ђорђа Писарева објављен у Скопљу: Госпођа Фиби и на македонском

16. маја 2022. • By

Роман за децу “Позна вечера за госпођу Фиби” савременог српског писца Ђорђа Писарева објављен је на македонском језику у преводу Ненада Баткоског и издању скопске куће „Бата прес”.

Ова истинска књижевна посластица за најмлађе, коју је илустровала Настасја Писарев, пре неколико година појавила се у издању “Агоре” и добила је једно од најзначајнијих признања за дечију књижевност, Награду “Стојан Цуцић”. Подсетимо, Ђорђе Писарев се на домаћем књижевном небу појавио се 1983, потписујући с Фрањом Петриновићем „Мимезис мимезис романа”, а потом су дошле „Књига господара прича” (1987), „Књиге народа лутака” (1988)… 

Био је главни уредник часописа “Поља”, уредник “Гласа омладине”, Прве књиге Матице српске,  Српског књижевног магазина, едиције Нова проза у “Прометеју”, а дугогодишњи је и уредник у листу „Дневник”. Заступљен је у двадесетак антологија и избора српске приче, те добитник низа књижевних признања, попут награда “Борислав Пекић”, “Лаза Костић”, “Стеван Пешић”, “Карољ Сирмаи”, “Станислав Лем”, ДКВ за књигу године… Његова “Позна вечеру за госпођу Фиби”, иначе прва књигу из серијала „Девет мачјих живота”, крајем 2020. је објављена и на кинеском језику.    

   М. С.