Вести

ОТВОРЕН КЛУБ ДРУШТВА НОВОСАДСКИХ КЊИЖЕВНИКА Место сусрета, промоција, изложби, концерата

26. јуна 2023. • By

Друштво новосадских књижевника (ДНК) отворило је клуб у свом новом простору на Булевару Михајла Пупина 9, са жељом да то буде место сусрета својих чланова, промоција књига и других уметничких програма, попут мањих изложби и концерата.

Клуб ће бити намењен само члановима ДНК и њиховим гостима, замишљен као кућа писаца, њихов простор за сусрете, разговоре и остале активности и садржаје.

ДНК постоји тачно пет година, а основали су га 2018. “тридесетак најзначајнијих и најугледнијих аутора свих активних књижевних генерација овога града”.

Клуб је отворио председник Друштва новосадских књижевника Ненад Шапоња, у присуству бројних чланова, књижевника, и песника, који су након тога казивали стихове.

Фото: Дневник/ Вања Фифа
Фото: Дневник/ Вања Фифа

– Кренули смо с идејом, било нас је тридесет писаца, желели смо да будемо само оно што јесмо. Нисмо били задовољни постојећим нивоима удруживања и организовања писаца. На крају крајева, градско удружење писаца је један светски модел који функционише, ако имамо идеје, ако имамо шта да покажемо, а ево показали смо. Издали смо 17 књига. Сваке године смо радили по један алманах – прича, поезије, есеја, драме. То је наша лична карта – подсетио је Ненад Шапоња, отварајући овај клуб.

Фото: Дневник/ Вања Фифа

У присуству званица, међу којима су били и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, као и управник Народне бибиотеке у Београду Владимир Пиштало, иначе почасни члан ДНК, стихове су, међу осталима, казивали и Селимир Радуловић (управник Библиотеке Матице српске), Игор Мировић, (председник Покрајинске владе), Зоран Ђерић (управник Српског народног позоришта) и други.

Н.П-ј.

Фото: Дневник/ Вања Фифа