Вести

ВЛАДИМИР ПИШТАЛО Дубоке везе с Новим Садом

23. јула 2020. • By

Један од најпознатијих и најпризнатијих савремених српских писаца Владимир Пиштало посетио је јуче Библиотеку Матице српске.

Пиштало се у БМС нашао, непосредно по доласку из Сједињених Америчких Држава, које су већ безмало три деценије његов други дом и где на Бекер колеџу у Вустеру предаје савремену светску и америчку историју.

 „Ово је први пут после дуже времена да сам у јавности, будући да сам у САД био у добровољној самоизолацији јер смо сви жртва актуелне корона-психозе”, открива Пиштало. „Иначе, моје везе са Новим Садом су врло дубоке, овде имам пуно дугогодишњих пријатеља, ту ми је и српски издавач ’Агора’, а у Српском народном позоришту ће бити изведена и представа по мом роману ’Тесла, портрет међу маскама’.И надам се да ће премијера бити у години када Нови Сад буде Европска престоница културе”.

Подсетимо, Пиштало је за актуелну збирку есеја „Значење Џокера”, управо у издању „Агоре”, добио Награду „Меша Селимовић” за књигу године и било је планирао да му она буде уручена средином марта у Народном позоришту у Београду, али је због епидемије свечаност одложена. „Надам се да ће сада успети организација уручења награде, јер је планирано да се све одржи на месту срушене зграде Народне библиотеке на Косанчићевом венцу, дакле на отвореном. А можда потом, негде у августу, неку малу свечаност поводом ’Меше’ успемо да уприличимо и у Новом Саду, у СНП-у”, наводи писац.         


Поствирусни поредак

„Ово је неки поствирусни поредак и сви морамо у њему да се сналазимо. Али се надам да ће поново доћи време за овакве лепе сусрете, време када ћемо и више и чешће учествовати у лепим књижевним и људским разговорима”, речи су управника БМС Селимира Радуловића.  


У међувремену, сутра у 19 часова ће на Рибарском острву, у организацији Друштва новосадских књижевника, бити одржано „књижевно вече без публике”, на којем ће бити промовисана управо награђена збирка „Значење Џокера”. „Будући да је на Фејсбук страници ДНК обезбеђен лајв стриминг ове књижевне вечери, оно ће, иако формално без публике, заправо моћи да се уживо прати од Америке до Аустралије”, најављује главни уредник „Агоре” Зоран Шапоња. „А искрено се надам да ће се следећег месеца епидемиолошке прилике поправити и допустити нам да ’Значење Yокера’ промовишемо и пред публиком негде на отвореном простору у Новом Саду”.