Вести

Корона и издавачи: Агора – „Праве” књиге и „виртуални” сајмови

18. јануара 2021. • By

НОВИ САД: За који месец улазимо у другу годину живота у пандемији вируса „Корона-19“. Било би баш депресивно набрајати све што нам се лоше дешавало. За разлику од медицине, која сабира болесне и умрле, у издаваштву су то броји пропуштеним шансама – од отказаних, каткад и заувек, сусрета са писцима, прескочених сајмова књига, па до самих необјављених књига.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

Нова прича Новог Сада

29. децембра 2020. • By

На новој манифестацији “Недеља новосадских писаца” коју је током протекле недеље у он лајн формату приредило Друштво новосадских књижевника, у сарадњи са Градском библиотеком у Новом Саду, јуче је представљена и последња, пета књига објављена у издању овог Друштва.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

Селимир Радуловић, лауреат награде „Милан Богдановић”: Два начина писања

29. децембра 2020. • By

Селимир Радуловић се издваја међу нашим актуелним критичарима тиме што пише о књигама аутора које својом појавом представљају датум у нашој актуалном књижевном стваралаштву, о ауторима који су и сами датум у истој, посвећујући им текст који и сам такво обележје завређује и остварује, сматра жири (Срба Игњатовић, Зоран Хр. Радисављевић и Душан Стојковић, председник) који је донео одлуку да  награда „Милан Богдановић“ за најбољу књижевну критику 2020. буде додељена Селимиру Радуловићу за текст: „Српски национални и културолошки приручник“ (о књизи Истрага предака Ивана Негришорца), објављен у недељнику Печат, бр. 607, 21. фебруара 2020.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

КЊАЖЕВАЧКО ЗЛАТНО РУНО“ ПОПУ Д. ЂУРЂЕВУ

17. децембра 2020. • By

Награда „Књажевачко златно руно“, коју у оквиру Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ додељује Народна библиотека “Његош” за допринос стваралаштву за децу и разиграном детињству, 2020. године припала је књижевнику Попу Д. Ђурђеву.

Поп Д. Ђурђев сарадник је књажевачке библиотеке од 2014. године. На Манифестацији дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ присутан је од њеног оснивања 2016, а од 2018. руководи Бибиним чаробним атељеом у ком подучава и инспирише средњошколце на стварање визуелне поезије.

Поред вишегодишње сарадње, писца за децу Попа Д. Ђурђева и књажевачке библиотекаре повезује заједничка идеја, свеприсутна на “Чаробним полицама” и у књажевачкој библиотеци – „да свет деци буде бољи“.
Народна библиотека „Његош“


Вести

Роман Ђорђа Писарева објављен на кинеском језику

6. децембра 2020. • By

Роман за децу “Позна вечера за госпођу Фиби” савременог српског писца Ђорђа Писарева (са илустрацијама Настасје Писарев) објављен је на кинеском језику као издање Daylight Publishing-а из Пекинга, највеће кинеске издавачке куће специјализоване за дечију књижевност.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

Објављена антологија „Песници Новог Сада”, коју је приредио др Зоран Ђерић

21. новембра 2020. • By

Из издавачке радионице Друштва новосадских књижевника изашла је антологија „Песници Новог Сада” др Зорана Ђерића.У овој јединственој поетској панорами заступљено је више од стотину песника који су рођени у највећој пречанској вароши, у њој се школовали, овде радили и стварали или је Нови Сад био њихово последње уточиште. Антологију отварају класици попут Јована Јовановића Змаја, Лазе Костића и Стефана Стефановића, а завесу спушта најмлађа поетеса у овом избору, Милена Кулић, док су унутар ових оквира нека од најзначајнијих имена домаће књижевности, попут Иве Андрића, Милоша Црњанског, Анице Савић Ребац, Жарка Васиљевића,  Данила Киша, Васка Попе, Александра Тишме, Мирослава Антића, Ференца Фехера, Миодрага Павловића, Јудите Шалго, Флорике Штефан, Војислава Деспотова, Вујице Решина Туцића, Васка Попе, Стевана Раичковића… Нису, наравно, изостала ни савремени песнички гласови које предводе Гордана Ђилас, Селимир Радуловић, Иван Негришорац, Ненад Шапоња, Ђорђо Сладоје…        

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

Нови Летопис матице српске: Андрић, Хандке, Барнс…

20. новембра 2020. • By

Нови, новембарски број Летописа Матице српске отвара стална рубрика „Поезија и проза” у којој су објављени прилози: Владимира Конечног, Ненада Шапоње, Владанке Цветковић, Јелене Маринков и Адама Загајевског.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ