Вести

Одржана промоција књиге Саве Дамјанова „Истраживање савршенства“

5. марта 2019. • By

На Камерној сцени Српског народног позоришта у петак, 1. марта, с почетком у 19 часова, одржана је промоција књиге „Истраживање савршенства“, награђиваног писца, уредника часописа и професора новосадског Филозофског факултета Саве Дамјанова. На промоцији су учествовали: Селимир Радуловић, Зоран Ђерић, Ненад Шапоња, Драгана Бошковић, Снежана Савкић и аутор књиге Сава Дамјанов. Глумица Српског народног позоришта Соња Дамјановић је читала одломке из књиге.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

ИНТЕРВЈУ Селимир Радуловић, песник, есејиста, управник Библиотеке Матице Српске

4. марта 2019. • By

За поетску збирку „Дванаест“ (Завод за уџбенике, 2018), која „симболично, кроз песму, указује на посланике изабране од самога Господа Исуса Христа“, Селимиру Радуловићу ће бити уручена Награда „Лаза Костић”, која се додељује за најбољу књигу објављену између два издања Међународног сајма књига у Новом Саду.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Вести

Оснивање

10. новембра 2018. • By

Данас је, 27.јуна 2018, у Малој сали Матице српске у Новом Саду, одржана оснивачка Скупштина Друштва новосадских књижевника (ДНК). Тридесетак најзначајнијих и најугледнијих аутора свих активних књижевних генерација овога града били су присутни на оснивачкој Скупштини и решили да, у форми нове, репрезентативне и релевантне књижевне организације, обогате културни и књижевни живот Новог Сада –

Драшко Ређеп, Сава Дамјанов, Ђезе Бордаш, Владимир Копицл, Селимир Радуловић, Ненад Шапоња, Стеван Тонтић, Јоан Баба, Зоран Ђерић, Ђорђе Писарев, Фрања Петриновић, Душан Радак, Ђорђо Сладоје, Саша Радоњић, Ален Бешић, Олена Планчак Сакач, Бојана Ковачевић Петровић, Зденка Валент Белић, Мирослав Алексић, Милан Мицић, Гордана Ђилас, Ђорђе Деспић, Благоје Баковић, Мирослав Радоњић, Бојан Самсон, Снежана Савкић, Далибор Томасовић, Снежана Николић, Милош Јоцић, Јелена Марићевић, Мирјана Коларски, Наташа Бундало Микић.
Атмосферу ове Скупштине најбоље описује обраћање јавности Саве Дамјанова, председника ДНК, у коме се каже –
С обзиром да традиција окупљања писаца у Новом Саду траје још од 19.века, када су Лаза Костић, Змај, Јаков Игњатовић и остали, поред Матице српске, као места саборности, на посебне начине градили књижевни живот нашега града који је због тога и називан Српском Атином – а у 20.веку, педесетих година, имали смо еманципаторску улогу Трибине младих, осамдесетих година и Књижевну заједницу Новог Сада, као струковно удружење које је једно време радило изузетно квалитетно и било један од књижевних знакова града – ми, новосадски писци, решили смо да оснујемо своје градско удружење које ће се бавити унапређењем књижевног и културног живота у нашем граду, као и статусним питањима везаним за позицију писаца у нашем времену. Сматрамо да ће ова нова књижевна организација битно допринети како бољем положају писаца у нашем граду, тако и бољој рецепцији Новог Сада као престонице културе, не само у сусрет 2021-ој, већ и даље, кроз континуран процес промоције културних садржаја и примереног вредносног система, као и мултикултуралности која карактерише наш град.
На Скупштини је изабран и Управни одбор у саставу Ђорђе Писарев, Бојана Ковачевић Петровић, Ђезе Бордаш, Зденка Валент Белић, Стеван Тонтић, Ненад Шапоња и надзорни одбор у саставу Мирослав Алексић, Душан Радак, Олена Планчак Сакач.