Vesti

Novele o porodici Bordaš

3. februara 2021. • By

Knjiga priča Čas gosdpodnji Đezea Bordaša, u izvanrednom prevodu sa mađarskog samog autora, uz pomoć Arpada Vicka, Ota Horvata, Kristine Milivojević, Marije Firanji i Vladimira Popina, pojavila se nedavno u izdanju Agore.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Slovo o „Sentimentalnom vaspitanju junaka romana” Đorđa Pisareva

3. februara 2021. • By

Novom knjigom dugog i intrigantnog naslova „Sentimentalno vaspitanje junaka romana“ Đorđe Pisarev (1957), zapaženi pisac srednje generacije, jedan od retkih ovdašnjih autora koji su ostali dosledni postmodernističkom svetonazoru, načinio je još jedan odvažan korak u pravcu ispisivanja sopstvene samosvojne definicije mesta pisane reči u totalitetu materijalnog i duhovnog sveta.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Korona i izdavači: Agora – „Prave” knjige i „virtualni” sajmovi

18. januara 2021. • By

NOVI SAD: Za koji mesec ulazimo u drugu godinu života u pandemiji virusa „Korona-19“. Bilo bi baš depresivno nabrajati sve što nam se loše dešavalo. Za razliku od medicine, koja sabira bolesne i umrle, u izdavaštvu su to broji propuštenim šansama – od otkazanih, katkad i zauvek, susreta sa piscima, preskočenih sajmova knjiga, pa do samih neobjavljenih knjiga.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Nova priča Novog Sada

29. decembra 2020. • By

Na novoj manifestaciji “Nedelja novosadskih pisaca” koju je tokom protekle nedelje u on lajn formatu priredilo Društvo novosadskih književnika, u saradnji sa Gradskom bibliotekom u Novom Sadu, juče je predstavljena i poslednja, peta knjiga objavljena u izdanju ovog Društva.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Selimir Radulović, laureat nagrade „Milan Bogdanović”: Dva načina pisanja

29. decembra 2020. • By

Selimir Radulović se izdvaja među našim aktuelnim kritičarima time što piše o knjigama autora koje svojom pojavom predstavljaju datum u našoj aktualnom književnom stvaralaštvu, o autorima koji su i sami datum u istoj, posvećujući im tekst koji i sam takvo obeležje zavređuje i ostvaruje, smatra žiri (Srba Ignjatović, Zoran Hr. Radisavljević i Dušan Stojković, predsednik) koji je doneo odluku da  nagrada „Milan Bogdanović“ za najbolju književnu kritiku 2020. bude dodeljena Selimiru Raduloviću za tekst: „Srpski nacionalni i kulturološki priručnik“ (o knjizi Istraga predaka Ivana Negrišorca), objavljen u nedeljniku Pečat, br. 607, 21. februara 2020.

PROČITAJ VIŠE