Vesti

Korona i izdavači: Agora – „Prave” knjige i „virtualni” sajmovi

18. januara 2021. • By

NOVI SAD: Za koji mesec ulazimo u drugu godinu života u pandemiji virusa „Korona-19“. Bilo bi baš depresivno nabrajati sve što nam se loše dešavalo. Za razliku od medicine, koja sabira bolesne i umrle, u izdavaštvu su to broji propuštenim šansama – od otkazanih, katkad i zauvek, susreta sa piscima, preskočenih sajmova knjiga, pa do samih neobjavljenih knjiga.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Nova priča Novog Sada

29. decembra 2020. • By

Na novoj manifestaciji “Nedelja novosadskih pisaca” koju je tokom protekle nedelje u on lajn formatu priredilo Društvo novosadskih književnika, u saradnji sa Gradskom bibliotekom u Novom Sadu, juče je predstavljena i poslednja, peta knjiga objavljena u izdanju ovog Društva.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

Selimir Radulović, laureat nagrade „Milan Bogdanović”: Dva načina pisanja

29. decembra 2020. • By

Selimir Radulović se izdvaja među našim aktuelnim kritičarima time što piše o knjigama autora koje svojom pojavom predstavljaju datum u našoj aktualnom književnom stvaralaštvu, o autorima koji su i sami datum u istoj, posvećujući im tekst koji i sam takvo obeležje zavređuje i ostvaruje, smatra žiri (Srba Ignjatović, Zoran Hr. Radisavljević i Dušan Stojković, predsednik) koji je doneo odluku da  nagrada „Milan Bogdanović“ za najbolju književnu kritiku 2020. bude dodeljena Selimiru Raduloviću za tekst: „Srpski nacionalni i kulturološki priručnik“ (o knjizi Istraga predaka Ivana Negrišorca), objavljen u nedeljniku Pečat, br. 607, 21. februara 2020.

PROČITAJ VIŠE

Vesti

KNJAŽEVAČKO ZLATNO RUNO“ POPU D. ĐURĐEVU

17. decembra 2020. • By

Nagrada „Knjaževačko zlatno runo“, koju u okviru Manifestacije dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice“ dodeljuje Narodna biblioteka “Njegoš” za doprinos stvaralaštvu za decu i razigranom detinjstvu, 2020. godine pripala je književniku Popu D. Đurđevu.

Pop D. Đurđev saradnik je knjaževačke biblioteke od 2014. godine. Na Manifestaciji dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice“ prisutan je od njenog osnivanja 2016, a od 2018. rukovodi Bibinim čarobnim ateljeom u kom podučava i inspiriše srednjoškolce na stvaranje vizuelne poezije.

Pored višegodišnje saradnje, pisca za decu Popa D. Đurđeva i knjaževačke bibliotekare povezuje zajednička ideja, sveprisutna na “Čarobnim policama” i u knjaževačkoj biblioteci – „da svet deci bude bolji“.
Narodna biblioteka „Njegoš“


Vesti

Objavljena antologija „Pesnici Novog Sada”, koju je priredio dr Zoran Đerić

21. novembra 2020. • By

Iz izdavačke radionice Društva novosadskih književnika izašla je antologija „Pesnici Novog Sada” dr Zorana Đerića.U ovoj jedinstvenoj poetskoj panorami zastupljeno je više od stotinu pesnika koji su rođeni u najvećoj prečanskoj varoši, u njoj se školovali, ovde radili i stvarali ili je Novi Sad bio njihovo poslednje utočište. Antologiju otvaraju klasici poput Jovana Jovanovića Zmaja, Laze Kostića i Stefana Stefanovića, a zavesu spušta najmlađa poetesa u ovom izboru, Milena Kulić, dok su unutar ovih okvira neka od najznačajnijih imena domaće književnosti, poput Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Anice Savić Rebac, Žarka Vasiljevića,  Danila Kiša, Vaska Pope, Aleksandra Tišme, Miroslava Antića, Ferenca Fehera, Miodraga Pavlovića, Judite Šalgo, Florike Štefan, Vojislava Despotova, Vujice Rešina Tucića, Vaska Pope, Stevana Raičkovića… Nisu, naravno, izostala ni savremeni pesnički glasovi koje predvode Gordana Đilas, Selimir Radulović, Ivan Negrišorac, Nenad Šaponja, Đorđo Sladoje…        

PROČITAJ VIŠE